• 06-3654 5243
  • info@patriciaholtkamp.nl

Over MijZo lang ik me herinner heb ik interesse in verlies, rouw en veerkracht. Hoe geef je de toekomst vorm als het leven je op de proef stelt?

Een studie Psychologie aan de Universiteit van Utrecht was dan ook een logische keuze. Ook binnen deze studie bleef verlies mijn aandacht trekken. Henk Schut en Maggie Stroebe zijn daarin belangrijke mensen geweest de mijn interesse hebben gevoed. In 2007 besloot ik me verder te specialiseren en volgde oa de 2 jarige post-HBO opleiding Omgaan met Verlies bij Land van Rouw, bij Riet Fiddelaers en Sabine Nooten. Een prachtige verdieping in mijn vakgebied én in mijn persoonlijke ontwikkeling!

Wat ik zo mooi vind aan mijn vak is dat het gaat over de echte dingen van het leven. Het is mooi hoe je door het scheppen van een veilige plek, een stukje naast iemand mag lopen in het proces. In kwetsbaarheid. In kracht. Het valt me steeds weer op hoe stilstaan bij alles wat er is een veel grotere klus is dan doorgaan. Stilstaan bij gevoelens, gedachten, gemis. Juist als het er helemaal mag zijn, komt er weer ruimte voor veerkracht. In mijn werk wil ik mensen graag in staat stellen de pijn, de moeilijke stukken, te durven aankijken, in plaats er bij vandaan te bewegen. Een veilige basis bieden in een moeilijke periode, zodat iemand daarna op eigen kracht weer verder kan gaan. Dat vind ik een mooi gegeven.

Naast mijn werk in de praktijk ben ik samen met Mettelina Baarda actief in ons bedrijf Troostkaarten.nl. Onze missie is een deken van troost te verspreiden over Nederland (www.troostkaarten.nl). Vanuit mijn creatieve achtergrond maak ik van kledingstukken van overleden dierbaren oa knuffels en kussens. Tastbaar, dierbaar, troostend, dichtbij. Binnenkort ook online  te vinden op www.stoftotaandenken.nl. Als een van de oprichters van het magazine Puur & Persoonlijk leverde ik een bijdrage aan het bespreekbaar maken van thema’s rondom leven en dood. Tot 2016 was ik actief in de organisatie van Wereldlichtjesdag in Zeewolde/Harderwijk.

Naast het vak dat ik zo graag uitoefen, heb ik een fijn gezin: een leuke man, 3 prachtige mooi opgroeiende jongens, twee meisjeshonden en ikzelf. Altijd genoeg te doen, met een stel pubers in huis, die veel sporten. Daarnaast ben ik graag creatief bezig, dus aan afleiding en ontspanning geen gebrek!