• 06-3654 5243
  • info@patriciaholtkamp.nl

Over MijZo lang ik me herinner heb ik interesse in verlies en rouw. Op de basisschool overleed een van mijn klasgenootjes. Dat maakte diepe indruk op mij. Weinig kinderen waren aanwezig bij de begrafenis. Ik begreep het niet. In de kerk werd gesproken over de lege plek aan tafel, voor altijd iemand moeten missen….Ik zal het nooit vergeten.

Als psycholoog kwam ik regelmatig in aanraking met dit onderwerp. In 2007 besloot ik me te specialiseren. Ik volgde diverse nascholingen en deed de 2 jarige post-HBO opleiding Omgaan met Verlies bij Land van Rouw van Riet Fiddelaers en Sabine Noten. Een prachtige verdieping in mijn vakgebied! Geen alledaags vak zo blijkt. Maar in mijn werk gaat het niet alleen over rouw. Het gaat juist over liefde en verbondenheid. Ik zeg weleens: “als je de rouw ontmoet, heb je ook zeker de liefde gekend”.  Als de rouw er mag zijn in al haar uitingsvormen, juist dan wordt de liefde weer voelbaar. Daar putten mensen veel kracht uit. Dat vind ik zo mooi aan mijn vak. Het gaat niet over oppervlakkigheden, het gaat over de echte dingen van het leven. Het is mooi hoe je door het scheppen van een veilige plek, een stukje mee mag lopen in het proces dat iemand doorloopt.  In kwetsbaarheid. In kracht. Het valt me steeds weer op hoe stilstaan bij alles wat er is een veel grotere klus is dan doorgaan. Stilstaan bij  gevoelens, gedachten, gemis. Juist als het er helemaal mag zijn, komt er weer ruimte voor veerkracht. Terwijl ik vaak het omgekeerde hoor: “ik moet hiervan af, want ik heb er last van”.

Een stukje meelopen in zo’n bijzondere periode, zodat iemand daarna op eigen kracht weer verder kan gaan. Dat vind ik een mooi gegeven.

Ik vind het belangrijk om rouw en troost in een breder maatschappelijk perspectief op een goede manier onder de aandacht te brengen. Want hoewel het steeds meer uit de taboe-sfeer raakt zijn er op dat gebied nog wel stappen te maken. In dat kader ben ik samen met Mettelina Baarda actief in ons bedrijf Troostkaarten.nl. Als een van de oprichters van het magazine Puur & Persoonlijk leverde ik een bijdrage aan het bespreekbaar maken van thema’s rondom leven en dood.

Naast het vak dat ik zo graag uitoefen, heb ik een druk gezin, bestaande uit een leuke man, 3 mooi opgroeiende jongens, twee meisjeshonden en ikzelf. Altijd genoeg te doen, met een stel pubers in huis, die veel sporten. Daarnaast ben ik graag creatief bezig, dus aan afleiding en ontspanning geen gebrek!