• 06-3654 5243
  • info@patriciaholtkamp.nl

Verlies en RouwAls je de rouw ontmoet, heb je ook zeker de liefde gekend 

Bij verlies wordt vaak in eerste instantie gedacht aan verlies door de dood. Dat is ook zeker een van de meest ingrijpende vormen van verlies en een belangrijke aanleiding voor de aanmeldingen in mijn praktijk. Maar verlies kan ook in een breder perspectief gezien worden. Denk daarbij aan het verlies van gezondheid, een burn-out, een echtscheiding, een naderend overlijden van een dierbare, verlies van werk of toekomstperspectief. Klachten en gevoelens die mensen ervaren hebben soms, zonder dat zij zich dat bewust zijn, te maken met een verlies. Als je een verlies meemaakt, worden vaak ook eerdere verlieservaringen weer voelbaar.

In de gesprekken in mijn praktijk gaat het niet zozeer om het loslaten van het verleden, zoals weleens wordt gedacht, maar veel meer om het vormgeven van de toekomst. Hoe integreer je een verlies in het leven dat nog voor je ligt? Dé manier om met een verlies om te gaan bestaat niet. Iedereen doet dat op een unieke manier, waarbij ook ervaringen en patronen uit het verleden een rol kunnen spelen. Ze kunnen helpend zijn, maar soms ook juist lastig om mee om te gaan, of je in de weg zitten. Het proces is hoe dan ook een intensieve ontmoeting met jezelf.

Rouw is een normale reactie op een ingrijpend verlies. Naast verdriet, dat vaak als eerste met verlies en rouw wordt geassocieerd, kun je ook veel andere gevoelens en reacties ervaren: verbijstering, ongeloof, boosheid, wanhoop, slapeloosheid, piekeren, lichamelijke klachten (zoals hoofdpijn, last van nek en schouders), zijn veel voorkomend. Wanneer deze reacties lang aanhouden of het dagelijks functioneren in de weg staan, kan het fijn zijn extra steun te zoeken. Soms heeft je omgeving na verloop van tijd minder aandacht voor jouw situatie. Het leven om je heen gaat door, maar als je een verlies doormaakt kan dat heel anders aanvoelen.

Delen kan helen.  Het klinkt eenvoudig, maar is zo wáár.

Je bent van harte welkom!

Cliënten vertellen:

In de chaos en de hectiek in de periode van de diepste rouw, bracht Patricia mij rust. Ik kon daar alles kwijt, kon en mocht daar volledig mezelf zijn. Ze bood mij inzichten, zodat ik zelf weer verder kon. Het was loodzwaar dat eerste jaar, maar er was ook ruimte voor een lach, voor humor.
Dankzij Patricia kreeg ik weer vertrouwen in de toekomst en daarvoor ben ik haar nog iedere dag dankbaar.

— Willie (24)