• 06-3654 5243
  • info@patriciaholtkamp.nl

Rouw en VerliesRouw is een normale reactie op een ingrijpend verlies. Verdriet, verbijstering, ongeloof, boosheid, wanhoop, lichamelijke klachten, zijn veel voorkomende reacties. Wanneer deze reacties lang aanhouden of het dagelijks functioneren in de weg staan, kan het fijn zijn extra steun te zoeken.  Soms heeft je omgeving na verloop van tijd minder aandacht voor jouw situatie. Het leven om je heen gaat door, maar als je een verlies doormaakt kan dat heel anders aanvoelen.

Dé manier om met een verlies te leren omgaan bestaat niet. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Het aanpassen aan een leven zonder diegene die- of dat gene dat dat je dierbaar was, vraagt tijd en inspanning. Met vallen en opstaan het leven weer vorm geven. Een rouwproces is een intensieve ontmoeting met jezelf.

Rouwen en betekenisgeven zijn belangrijke aandachtspunten in veel gesprekken die ik voer in mijn praktijk. Soms komt het van pas om een kader aan te reiken. Zodat iemand beter zicht krijgt op de persoonlijke weg die wordt belopen. Het kan houvast bieden, iets om aan te refereren. Te voelen welke beweging er gaande is. Maar vooral gaat het over hoe jij het zelf ervaart en vormgeeft. Geen mens hetzelfde, geen rouwproces hetzelfde. Steeds opnieuw kijken, bespreken en voelen wat nodig is. Ervaren wat er gebeurt als alles wat het verlies aanraakt, er helemaal mag zijn.

Hoewel veel mensen zich bij mij melden naar aanleiding van een overlijden van een dierbare, gaat verlies niet alleen over verlies door de dood. Het is veel breder dan dat. Denk daarbij aan verlies van gezondheid, een burn-out, een echtscheiding, verlies van toekomstperspectief, van werk of van je thuisland. Goed om eens bij stil te staan. Als je een verlies meemaakt, worden ook eerdere verliezen weer aangeraakt en voelbaar.

Delen kan helen.  Het klinkt eenvoudig, maar is zo wáár.

Je bent van harte welkom!

Cliënten vertellen:

Warmte, respect, begrip, inleving, aandacht, er mogen zijn, gehoord worden, tijd,
ruimte voor verdriet en pijn maar ook voor een lach.

— Helen (30)